Provincie grijpt in bij huisvesting statushouders: Gemeente Westerkwartier werkt aan oplossingen

Westerkwartier – De Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Groningen hebben op 7 januari 2025 een besluit genomen tot indeplaatsstelling voor de huisvestingstaakstelling van het eerste halfjaar van 2023. Daarnaast is een voorgenomen besluit genomen voor indeplaatsstelling met betrekking tot de taakstelling van de tweede helft van 2023. De gemeente Westerkwartier heeft gereageerd op dit besluit en geeft toelichting op de stappen die zijn ondernomen om achterstanden weg te werken.

Het huisvesten van statushouders is een wettelijke verplichting die voortvloeit uit de Huisvestingswet. Gemeenten krijgen ieder half jaar een taakstelling opgelegd om een vastgesteld aantal statushouders te huisvesten. De provincie Groningen houdt toezicht op deze taak en kan ingrijpen als gemeenten hun taakstelling niet behalen. Dit ingrijpen kan uiteindelijk leiden tot een indeplaatsstelling.

De gemeente Westerkwartier kampte met een achterstand voor het jaar 2023, die begin 2024 opliep tot 90 personen. In nauw overleg met woningcorporatie Wold en Waard en de provincie werd een plan van aanpak opgesteld om deze achterstand in te lopen. Dit plan werd op 20 maart 2024 ingediend bij de provincie en goedgekeurd. De provincie gaf de gemeente hiermee tot 1 januari 2025 de tijd om de achterstand in te halen, naast het behalen van de reguliere taakstelling van 130 personen voor 2024, waaraan de gemeente inmiddels heeft voldaan.

Besluit tot indeplaatsstelling
Ondanks inspanningen van de gemeente om de achterstand in te lopen, blijft de achterstand voor 2023 bestaan. Deze bedraagt momenteel 80 personen. Op 7 januari 2025 besloot GS tot indeplaatsstelling voor het eerste halfjaar van 2023, wat neerkomt op de huisvesting van 42 statushouders. Voor deze taakstelling is een hersteltermijn vastgesteld tot en met 31 maart 2025. Voor de taakstelling van het tweede halfjaar van 2023, dat 38 statushouders betreft, is een voorgenomen besluit tot indeplaatsstelling genomen.

Mix van maatregelen en uitdagingen
De gemeente heeft de afgelopen jaren gebruikgemaakt van verschillende maatregelen om statushouders te huisvesten. Dit gebeurde via de bestaande sociale woningvoorraad, nieuwbouw van sociale huurwoningen en tijdelijke huisvesting. De structurele uitbreiding van het woningaanbod blijft echter een langetermijnopgave. Daarom richt de gemeente zich op een combinatie van tijdelijke oplossingen, zoals het ombouwen van bestaand vastgoed en de ontwikkeling van tijdelijke locaties. Deze trajecten kosten echter vaak maanden tot jaren om te realiseren.

Belemmeringen door onduidelijk beleid
Een belangrijk knelpunt is het ontbreken van een duidelijk financieel kader vanuit het ministerie van Asiel en Migratie. Dit belemmert de gemeente in het maken van concrete en betrouwbare plannen voor tijdelijke huisvestingsoplossingen, zoals flexwoningen en doorstroomlocaties. Hoewel er gesprekken plaatsvinden tussen de gemeente en het ministerie, zijn er nog geen duidelijke afspraken gemaakt over financiering en invulling.

Doorstroomlocaties en flexwoningen
De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor doorstroomlocaties, waar statushouders tijdelijk kunnen verblijven voordat zij doorstromen naar permanente woonruimte. Het onduidelijke beleid van het ministerie rondom financiële vergoedingen en inrichting van dergelijke locaties blijft een groot obstakel. Wel heeft het ministerie via de provinciale regietafel laten weten mee te willen denken over de financiering van doorstroomlocaties, wat een stap in de goede richting kan zijn.

De gemeente Westerkwartier zet alles op alles om de taakstelling voor het eerste halfjaar van 2023 vóór 1 april 2025 te realiseren.

   
Back to top button