Laatste rondleidingen door iconisch gemeentehuis Leek trekt veel bezoekers

Wethouder bikt eerste steen uit muur

Leek – Vrijdag 18 oktober opende het voormalige gemeentehuis van Leek voor de allerlaatste keer haar deuren voor publiek. Het gebouw, dat jarenlang in gebruik was voor gemeentelijke dienstverlening, trok veel bezoekers die nog één keer een kijkje wilden nemen. De gemeente Westerkwartier organiseerde deze open dag, waarbij bezoekers een rondleiding konden volgen en informatie kregen over de nieuwe woonwijk die op deze locatie zal verrijzen.

Van 14.00 tot 19.00 uur was het gebouw geopend voor publiek. Al vroeg stonden er belangstellenden te wachten voor de ingang. Medewerkers van de gemeente verzorgden rondleidingen en lieten bezoekers het lege gebouw zien, dat ooit dienst deed als bruisend centrum van de gemeente Leek. Oude foto’s van het gebouw werden tentoongesteld en bezoekers konden zelfs een steentje bikken als herinnering. Daarnaast werden er verhalen verteld door leden van Stichting Mien Westerkwartier, die in het dialect vertelden over de geschiedenis van het gemeentehuis en de regio.

Afscheidswoorden van de wethouder
Rond 16.00 uur hield wethouder Bert Nederveen een toespraak om stil te staan bij de betekenis van het moment. “Vandaag markeert een historische dag, de laatste keer dat dit gemeentehuis open is. Velen van jullie, inwoners, oud-medewerkers en collega’s, hebben hier herinneringen liggen. We nemen afscheid van dit gebouw, maar met trots kijken we uit naar de toekomst waarin hier een nieuwe, duurzame woonwijk komt. Dit is een mijlpaal in de ontwikkeling van onze gemeentelijke huisvesting.”

Nieuwe woonwijk op historische locatie
Het gemeentehuis van Leek sloot op 26 september haar deuren en werd in 2023 via een openbare verkoopprocedure verkocht aan Nijhuis Bouw B.V., die op deze locatie een duurzame woonwijk zal ontwikkelen. Het karakteristieke voorhuis, “Huize Klein Nienoord”, blijft behouden als gemeentelijk monument.

Dienstverlening nu in Zuidhorn
Sinds 30 september worden alle gemeentelijke diensten centraal aangeboden vanuit het gemeentehuis in Zuidhorn. Veel zaken, zoals het doorgeven van verhuizingen of meldingen van openbare ruimte, kunnen online worden geregeld via de website van de gemeente Westerkwartier. Daarnaast is er de mogelijkheid voor inwoners om de gemeente op locatie te ontmoeten, bijvoorbeeld in een dorpshuis of zelfs thuis.

Toekomstplannen voor gemeentelijke huisvesting
De sluiting van het gemeentehuis in Leek is onderdeel van een groter plan van de gemeente Westerkwartier om haar gebouwenbestand te moderniseren. In de komende jaren zal de gemeente teruggaan van vijftien verouderde panden naar acht moderne en toekomstbestendige gebouwen. Dit besluit werd genomen na de gemeentelijke herindeling in 2019 en het veranderde werkaanbod, waarbij minder fysieke gebouwen nodig zijn. De plannen sluiten aan op de wens om efficiënter en duurzamer te werken.

Foto’s: Sven Loer/InfoLeek.nl

 

   
Back to top button