Regels voor bijtincidenten met honden opgesteld in de gemeente Westerkwartier

Westerkwartier – Gemeente Westerkwartier heeft regels opgesteld voor bijtincidenten met honden. Het doel daarvan is om adequaat te kunnen handelen als iemand in onze gemeente door een hond is gebeten.

Na een melding van een bijtincident of aangifte daarvan bij de politie, kan de betrokken hond op basis van bepaalde criteria worden beoordeeld. Als een hond als gevaarlijk of hinderlijk is aangemerkt zijn verschillende maatregelen mogelijk. De zogenaamde beleidsregel biedt duidelijkheid voor zowel hondeneigenaren als mogelijke betrokkenen bij bijtincidenten.

Waarom deze beleidsregel?

Regelmatig vinden er bijtincidenten plaats in onze gemeente. In het verleden was niet altijd duidelijk welke maatregelen genomen konden of moesten worden om toekomstige incidenten te voorkomen of om snel en adequaat in te grijpen wanneer een hond gevaarlijk gedrag vertoonde.

Met de nieuwe regel wil de gemeente niet alleen de veiligheid van burgers vergroten, maar ook zorgen voor een heldere afhandeling van incidenten. Daarbij is het van belang dat er een eenduidig proces is voor het beoordelen van bijtincidenten en dat de gevolgen voor zowel de eigenaar als de hond duidelijk zijn.

Wat houdt de regel in?
De beleidsregel biedt een kader voor het optreden bij een bijtincident. Een belangrijk onderdeel van de regel is dat een hond als “gevaarlijk” of “hinderlijk” kan worden aangemerkt na een incident. Wanneer dit gebeurt, kan de gemeente verschillende maatregelen opleggen. Dit kan variëren van een aanlijn- of muilkorfgebod, waarbij de hond te allen tijde aangelijnd of gemuilkorfd moet zijn, tot het in beslag nemen van de hond in ernstige gevallen.

Het proces begint met een melding van een bijtincident, waarna de gemeente een onderzoek instelt. Tijdens dit onderzoek wordt de aard van het incident beoordeeld, evenals het gedrag van de hond en de omstandigheden waaronder het incident plaatsvond. Na de uitkomsten van dit onderzoek kan de gemeente besluiten om maatregelen te treffen.

Voor eigenaren van honden is het belangrijk om te weten dat zij verantwoordelijk zijn voor het gedrag van hun dier. Als een hond betrokken is bij een bijtincident, kunnen er dus directe gevolgen zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Dit kan ook financiële consequenties hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een boete of kosten voor het naleven van opgelegde maatregelen zoals het aanschaffen van een muilkorf.

Consistentie en duidelijkheid
Een van de belangrijkste doelen van deze beleidsregel is om consistentie te bieden. Dit betekent dat elk bijtincident op dezelfde manier wordt behandeld en dat er geen willekeur is in de maatregelen die worden genomen. Dit zorgt voor duidelijkheid bij hondeneigenaren, maar biedt ook slachtoffers van bijtincidenten de zekerheid dat er adequate stappen worden ondernomen om herhaling te voorkomen.

Een bijkomend voordeel van de beleidsregel is dat het meer duidelijkheid biedt aan hondeneigenaren over hun verantwoordelijkheden. Het voorkomt dat eigenaren onwetend zijn over de gevolgen van het gedrag van hun hond en zorgt ervoor dat ze vooraf weten wat ze kunnen verwachten als hun hond zich misdraagt.

Preventie
Naast het reageren op bijtincidenten via de beleidsregel wil de gemeente ook preventieve maatregelen aanmoedigen. Dit kan bijvoorbeeld door voorlichting te geven aan hondeneigenaren over het voorkomen van agressief gedrag bij hun hond en het belang van goede opvoeding en socialisatie van honden.

Een ander preventief onderdeel is het stimuleren van eigenaren om hun hond op tijd te laten trainen als er tekenen zijn van agressie. Hiermee hoopt de gemeente niet alleen incidenten te kunnen voorkomen, maar ook de verantwoordelijkheid bij de eigenaar te leggen om actief deel te nemen aan het voorkomen van problemen.

Melden van een bijtincident
Als er zich een bijtincindent heeft voorgedaan is het belangrijk dat daarvan melding wordt gedaan bij de gemeente of aangifte (als er sprake is van een strafbaar feit volgens het Wetboek van Strafrecht) bij de politie. Een melding doen of vragen over bijtincidenten kunnen worden gesteld via [email protected]

 Meer inhoudelijke informatie over de beleidsregel is te vinden via:

   
Back to top button