Leefsamen Westerkwartier ‘Veilig thuis wonen met slimme sensoren’

Westerkwartier – Het aantal mensen dat langer zelfstandig thuis blijft wonen groeit. Een veilige woning en goede verbinding met bekenden, familie en buren is voor veel mensen belangrijk. Daarom start de gemeente Westerkwartier het project ‘Leefsamen’ om de veiligheid thuis te verbeteren.

Slimme sensoren
Alle zelfstandig thuiswonende 70-plussers in de gemeente Westerkwartier kunnen gebruik maken van het aanbod om kosteloos hun woning te laten voorzien van slimme sensoren. Gebeurt er iets? Bijvoorbeeld inbraak, een val, paniek of brand, dan alarmeren de slimme sensoren het sociale netwerk van buren en familie, zodat ze kunnen komen helpen. Als zij niet reageren, zorgt een lokale servicecentrale met professionele hulpverlening voor opvolging. Ook krijgen deelnemers een adviesrapport met tips voor een veiligere woning. Deelnemers kunnen drie maanden kosteloos kennis maken met deze dienst. Na die periode mogen mensen zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten.

Positieve reacties
De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer positief. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning. De sensoren worden niet ervaren als inbreuk op de privacy en deelnemers voelen zich meer verbonden met hun naasten en andersom ook. Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen.

Brief voor thuiswonende 70-plussers
De gemeente stuurt in de 2e helft van oktober alle thuiswonende 70-plussers in het Westerkwartier een brief over dit project. Ook staat alle informatie op de website van Leefsamen Westerkwartier. Voor vragen kunt u contact opnemen met Leefsamen via telefoonnummer 040 780 0641.

Hoe werkt het?
Na aanmelding komt er een adviseur bij u thuis die samen met u bekijkt wat er mogelijk is. U ontvangt daarna een advies. Bent u daarmee akkoord, dan plaatst de adviseur direct de gewenste sensoren. Denk bijvoorbeeld aan alarm bij inbraak, vallen, nood, brand, etc. Vervolgens kunt u drie maanden lang de alarmeringen gratis uitproberen. Bij een alarm worden naasten (familie, buren en bekenden) geïnformeerd.

Meer informatie
Op donderdag 24 oktober van 14.00 – 15.00 uur is er een informatiebijeenkomst over het project in de bibliotheek, locatie Waezenburglaan 53 in Leek. U bent van harte welkom. U kunt zich vóór maandag 21 oktober opgeven via [email protected].

   
Back to top button