Goed nieuws voor de vissers; harkboot gestart met verwijderen water-exoot in VISparel Leek

Leek – Afgelopen woensdag publiceerden we een artikel over de exoot die het vissen in de VISparel aan De Knip in Leek grotendeels onmogelijk maakt. Bijna de hele vijver groeit in korte tijd dicht met deze waterplant en de vissers balen hiervan.

We spraken met de gemeente Westerkwartier en Sportvisserij Groningen-Drenthe die aangaven dat het om de Waterteunisbloem gaat die bij temperaturen boven de 20 graden extreem snel groeit wat het beheer moeilijk maakt. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat de vijver onder regulier onderhoud valt en dat in september weer een ronde gedaan zou worden. Volgens Sportvisserij Groningen-Drenthe moet er samengewerkt worden met provincie en gemeente om een nieuw én toekomstbestendig beleid vast te stellen om snelgroeiende exoten voor te blijven. Hier wil de organisatie dan ook zo snel mogelijk aan werken.

Lees ook: Vijver Oostindie Leek benoemt tot VISparel; “Eén van de mooiste viswateren in de regio”

Werkzaamheden van start
Inmiddels is het twee dagen na publicatie van het artikel en is vanmorgen een aannemer met een harkboot gestart om de exoot zo goed mogelijk uit deze visvijver te verwijderen. Het zal nog enkele dagen tijd kosten om de hele vijver weer ‘schoon’ te hebben maar dan kan er als het goed is weer volop gevist worden.

Lees ook: Vissers balen van dichtgroeiende VISparel door exoot in vijver in Leek; “Er zijn bijna geen visstekken meer over”

   
Back to top button