Vissers balen van dichtgroeiende VISparel door exoot in vijver in Leek; “Er zijn bijna geen visstekken meer over”

Leek – In september 2022 werd de vijver aan De Knip in woonwijk Oostindie in Leek door Sportvisserij Groningen/Drenthe en de gemeente Westerkwartier benoemd tot VISparel. Echter is van deze VISparel momenteel niet veel meer over, als we enkele vissers moeten geloven.

VISparel met daarin de Waterteunisbloem (Foto: InfoLeek)

Volgens Sportvisserij Groningen/Drenthe kan een visvijver benoemd worden tot VISparel als het een goed toegankelijk en bevisbaar water is met een goede kans op een leuke vangst. “Het is een plek waar alle wijkbewoners, dus ook ouderen en minder validen een visstek aan het water kunnen vinden. En waar je samen met je kind kunt genieten van een mooi stukje waternatuur in de wijk.”

De tekst gaat verder onder de foto

VISparel met daarin de Waterteunisbloem (Foto: InfoLeek)

Bijna alle stekken zijn verdwenen
Een aantal karper vissers zeggen tegenover InfoLeek; “Tijdens deze zomer is de visvijver bijna helemaal aan het dichtgroeien met waterplanten. We hadden hier altijd veel keus in mooie visstekken maar deze stekken zijn bijna allemaal niet meer toegankelijk door de planten in het water, dit is erg jammer. Een hengel uitwerpen is één, maar het fatsoenlijk binnenhalen van de vangst is gewoon niet te doen. Wij hopen dat hier snel wat aan gedaan wordt zodat we weer goed kunnen vissen in deze vijver en de benoeming VISparel weer tot zijn recht komt.

We vissen hier regelmatig op karper want het is normaalgesproken een mooie vijver in een lekkere rustige omgeving met goeie vissen. Het is jammer dat de waterplant de meeste visstekken onbegaanbaar heeft gemaakt. Daarom hopen we dat de kanten snel weer schoongemaakt worden zodat we fatsoenlijk kunnen werpen en binnenhalen. De planten in het midden van de vijver vinden we niet zo erg, sterker nog, karper zit er graag onder omdat het daar koel is.

-Broers Mike (20) en Iwan (18) uit Haulerwijk

Sportvisserij Groningen/Drenthe
Tom de Jonge, directie van Sportvisserij Groningen/Drenthe zegt; “Vissers kunnen via onze website of bij de lokale hengelsportvereniging melding maken van slechte condities van visvijvers of andere aandachtspunten. Wij hebben nog geen melding ontvangen van de situatie in deze VISparel in Leek. Desondanks vind ik het jammer om te horen dat de vijver zo ver aan het dichtgroeien is, dit is niet goed voor de visstand maar ook vervelend voor de vissers.”

De tekst gaat verder onder de foto

Iwan (18) bij één van de weinig overgebleven visstekken (Foto: InfoLeek)

Exoot Waterteunisbloem
Tom ziet aan de foto’s die we laten zien dat het om de exoot ‘Waterteunisbloem’ gaat en zegt dat dit in toenemende mate een probleem is in meerdere vijvers in de regio. “Deze exoot groeit extreem snel bij zomerse temperaturen en kan in enkele weken grote delen van een vijver bedekken. Door de zachte winters van tegenwoordig sterven stekjes minder goed af en gedijen ze hierdoor in de zomer nog beter. Dit zorgt ervoor dat er voor de komende jaren een nieuw beleid nodig is voor het beheren en onderhouden van dit soort exoten. Het beheer en onderhoud ligt bij de provincies en gemeenten maar wij zullen hier zo snel mogelijk mee aan de slag en samen met hen werken aan een nieuw beleid. Ik hoop dat deze VISparel snel weer zijn naam eer aan kan doen maar wanneer dit exact zal zijn kan ik niet zeggen.”

De tekst gaat verder onder de foto

De exoot Waterteunisbloem (Foto: InfoLeek)

Reactie gemeente Westerkwartier
Volgens een woordvoerder van de gemeente Westerkwartier heeft de gemeente deze vijver in regulier onderhoud. “We schonen de vijver met een maaiboot. Afgelopen winter heeft de gemeente een ronde gedaan om de plant zoveel mogelijk ‘schade’ toe te brengen. Dat is in eerste instantie behoorlijk gelukt. Voor het bestrijden van een exoot is het nodig elk plantje met wortel en al uit de grond te halen. Dat is lastig. Het beleid van de gemeente is dan ook beheersen.”

“De gemeente heeft regelmatig contact en overleg met Sportvisserij Groningen/Drenthe betreft de waterkwaliteit, de vismogelijkheden en de exoten. Het waterschap en de gemeente hebben beide in juni en juli een extra machinale ronde gedaan om de exoten te bestrijden. Dit ging om de Waterteunisbloem en de Grote Waternavel. Afgelopen week zijn de aannemers weer begonnen met het jaarlijkse onderhoud van de sloten en vijvers. De VISparel maken we binnenkort opnieuw schoon. Naar verwachting gebeurt dit in september.”

Foto: InfoLeek

   
Back to top button