Landelijk – Het kerstweekend wordt dit jaar bijzonder onstuimig afgesloten. In de nacht van zaterdag op zondag en zondagochtend krijgt Nederland namelijk te maken met storm Bella.
Stilte voor de storm, daar is deze Tweede Kerstdag niet echt sprake van. Storm Bella komt vandaag namelijk langzaam dichterbij en daardoor neemt de wind alsmaar toe. Komende nacht kan de wind langs de noordwestkust voor het eerst stormkracht bereiken (windkracht 9), maar de storm is dan nog lang niet op het hoogtepunt.
Zondagochtend staat aan de Noord-Hollandse kust en op Texel en Vlieland een zuider- tot zuidwesterstorm. Daarbij is kans op zeer zware windstoten tot 110 km/uur. De kans is groot dat het tot een officiële storm komt op een van de weerstations van het KNMI. Daarvoor moet het gedurende een uurvak (bijvoorbeeld van 9:00 tot 10:00 uur) gemiddeld met windkracht 9 waaien. Tijdelijk kan zelfs sprake zijn van zware storm (windkracht 10), maar of het ook tot een officiële zware storm komt is afwachten.
Hele land zeer onstuimig door storm Bella
Landinwaarts komt het deze ‘derde kerstdag’ niet tot storm. De reden daarvoor is dat de wind uit het zuiden- tot zuidwesten waait en daardoor een lange weg over land aflegt. Het ‘ruwe’ landschap met bomen en gebouwen remt de wind af. Dat betekent overigens niet dat het in het binnenland meevalt met de wind. In het hele land waait het namelijk krachtig tot hard (windkracht 6 tot 7) en dat zijn windsnelheden die we landinwaarts maar een paar keer per jaar halen. Daarbij is kans op zware windstoten tot 90 km/uur in de kustprovincies en 80 km/uur dieper in het binnenland. Door de zware windstoten kunnen (kleine) takken afbreken, wat voor troep op de weg zorgt.
Langs de IJsselmeerkust staat een stormachtige wind (windkracht 8) en datzelfde geldt voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland. Mogelijk bereikt de wind ook daar tijdelijk stormkracht en is kans op zware windstoten tot 100 km/uur.
Matthijs van der Linden, meteoroloog van Weeronline: ‘Het is oppassen als je de weg op gaat. We raden af om met een lege aanhanger onderweg te zijn. Bovendien is het goed je stuur vasthouden geblazen. Dat geldt voornamelijk op dijken en keringen. De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is zo’n beruchte dijk waar het flink kan spoken, omdat de wind haaks op de dijk blaast. Daarnaast wordt het een kletsnatte dag met flink wat regen, waardoor het zicht onderweg slecht is.’
Zondagmiddag neemt de wind vanuit het westen geleidelijk af. De storm is in het westen en noordwesten aan het begin van de middag voorbij. De zware windstoten verdwijnen langs de oostgrens later in de middag.
Zevende storm van 2020
Als het daadwerkelijk tot een officiële storm komt, dan is dat alweer de zevende van dit jaar. In februari kwam het maar liefst vijf keer tot storm, waarvan drie zondagen achter elkaar. De laatste keer dat het dit jaar stormde was op 25 september. Dat was gelijk de eerste herfststorm sinds 2017. De meeste stormen komen niet in de herfst voor, maar juist in de winter.
KNMI geeft code geel af
Vanaf vanavond laat zijn er in het noordwestelijke kustgebied zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur. De wind komt uit zuid tot zuidwest. In de loop van komende nacht breiden de zware windstoten zich geleidelijk uit over het land. Boven land zijn er dan windstoten mogelijk tot ca. 80 km/u, in de kustprovincies 80-90 km/u, aan zee tot ca. 100 km/u, langs de noordwestkust mogelijk tot 110 km/u. Zondagmiddag neemt de wind van het westen uit vrij snel af en verdwijnen de zware windstoten.