Rekenkamer Westerkwartier: ‘Vrij toegankelijke hulp sluit niet goed aan op wat inwoners nodig hebben’

Westerkwartier – De Rekenkamer concludeert dat de gemeente Westerkwartier onvoldoende zicht heeft op de dekking van het voorliggend veld. Sluit de vrij toegankelijke ondersteuning aan op de toenemende behoeften? Het antwoord op die vraag is dat dit beter kan.

De vergrijzing binnen de gemeente neemt toe. Een groeiend aantal inwoners heeft een hoog risico op angst, depressie en eenzaamheid. Het aantal hulpvragen en de complexiteit ervan stijgen. De wachtlijsten van geïndiceerde, dure zorg zijn lang en de financiële middelen krap. Inwoners zijn hierdoor vaker aangewezen op voorliggende ondersteuning.

Het voorliggend veld
De term ‘voorliggend’ wordt gebruikt voor ondersteuning waar inwoners vrij toegankelijk gebruik van kunnen maken. Het gaat om voorzieningen voor algemeen gebruik. Sociaal Werk De Schans voert in de gemeente Westerkwartier voor een groot deel de basisondersteuning in het voorliggend veld uit. Het werk van De Schans bestaat onder meer uit buurt (sport)-, maatschappelijk-, ouderen- en jongerenwerk en mantelzorg. Naast De Schans maken organisaties zoals Biblionet, Humanitas en de GGD deel uit van het voorliggend veld.

Beter informeren over voorliggend zorgaanbod
De Rekenkamer van de gemeente Westerkwartier adviseert een beter overzicht te creëren in de mate waarin het aanbod aansluit op de behoeften. Daarbij dient te worden aangegeven hoe het aanbod bijdraagt aan het minder belasten van de geïndiceerde zorg. Het advies sluit aan bij de aanbeveling om inwoners beter te informeren over het aanbod. Niet alle inwoners weten de weg naar de ondersteuning die in de gemeente Westerkwartier beschikbaar is.

De Rekenkamer concludeert ook dat de samenwerking met aanbieders van voorliggende voorzieningen voorheen te ‘ad hoc’ is geweest. De gemeente Westerkwartier heeft te weinig sturing op de samenhang uitgeoefend. Maar in juni 2024 is het beleidsplan sociaal domein ‘Samen werken aan een sociaal Westerkwartier’ vastgesteld. De gemeente Westerkwartier maakt inmiddels betere afspraken. De uitvoering wordt afgestemd op beleid. Afspraken worden gevolgd en de gemeente kan beter bijsturen.

Onderzoek door ZorgfocuZ
In opdracht van de Rekenkamer van de gemeente Westerkwartier is het onderzoek uitgevoerd door ZorgfocuZ. Het onderzoeksbureau uit Groningen maakte vergelijkingen tussen de gemeenten Westerkwartier, De Fryske Marren en Het Hogeland. 505 inwoners van de gemeente Westerkwartier vulden een enquête in. De gemeenteraad neemt besluiten over de aanbevelingen van de Rekenkamer.

   
Back to top button