![](https://www.infoleek.nl/wp-content/uploads/2025/02/Schermafbeelding-2025-02-13-om-21.30.25-780x470.png)
Westerkwartier – Eind januari heeft de gemeenteraad de ‘Voedselvisie Westerkwartier 2024-2030’, de ‘Uitvoeringsagenda Voedselvisie 2024-2026’ en de ‘Voedselsubsidie Westerkwartier’ vastgesteld. Deze visie is een vervolg op het Voedselakkoord uit 2020. In de Voedselvisie stelt de gemeente haar doelen en ambities voor het voedselsysteem. De visie laat zien dat voedsel een belangrijk onderwerp is voor de gemeente. Samen met inwoners, boeren en lokale organisaties wil de gemeente werken aan een gezonder, duurzamer en meer lokaal voedselsysteem.
Wat staat er in de Voedselvisie?
In deze visie komen verschillende belangrijke onderwerpen aan bod. Onderwerpen zoals duurzame landbouw, gezonde voeding, het verbeteren van de voedselomgeving en het verminderen van voedselverspilling. Ook is er aandacht voor voedselzekerheid. Door deze brede visie kan de gemeente vooruitgang boeken op verschillende terreinen, zoals gezondheid, welzijn, milieu en landbouw. De Voedselvisie laat zien waar de gemeente zich op richt en welke kansen er zijn voor het Westerkwartier. De uitvoeringsagenda die bij de visie hoort, beschrijft concrete acties die moeten helpen om de doelen te bereiken. De Voedselvisie en de uitvoeringsagenda heeft de gemeente samen met inwoners en organisaties uit het Westerkwartier ontwikkeld.
Gezonde gemeente
Iedereen maakt regelmatig keuzes over wat ze eten en waar ze hun eten kopen. Deze keuzes hebben invloed op onze gezondheid, economie en het milieu. De gemeente wil niemand verplichten om anders te eten. Ze wil wel onderzoeken hoe zij de gemeente gezonder kan maken voor iedereen. Daarnaast wil de gemeente de boeren in het Westerkwartier ondersteunen door direct bij hen voedsel te kopen. Gezonder en lokaal, dat is het doel van de gemeente.
Wethouder Gezondheid Harry Stomphorst: “We hebben al mooie stappen gezet op het terrein van gezonde voeding en duurzame landbouw. We hebben bijvoorbeeld al verschillende voedselprojecten op basisscholen uitgevoerd. Ook hebben we veel geleerd over natuurinclusieve landbouw via het project ‘Westerkwartier Natuurinclusief’. De Voedselvisie helpt ons deze kansen verder te benutten. We kijken hiermee naar de voedseltransitie en hoe we dit nu en in de toekomst willen aanpakken. Dit doen we samen met inwoners, boeren en andere betrokkenen.”
Subsidieregeling
Bij de uitvoeringsagenda hoort ook een subsidieregeling. Inwoners en organisaties hebben veel goede ideeën, die passen bij de uitvoering van de Voedselvisie. De gemeente wil deze ideeën steunen met een financiële bijdrage. Tot en met 31 december 2026 is er elk jaar € 12.000 beschikbaar. Per aanvraag is de maximale bijdrage € 1.500.
Meer informatie over de subsidieregeling is te vinden op de pagina Voedselvisie en uitvoeringsagenda Westerkwartier 2024-2030.