Leek – Donderdag 9 en vrijdag 10 januari, is de BENU apotheek aan de George Wilhelmlaan 1 in Leek gesloten wegens een landelijke staking door personeelsleden. Voor uitsluitend spoedgevallen kun je terecht bij de BENU apotheek aan de Oldebertweg 64 in Tolbert door te bellen met +31 594 513835.
De bonden wilden ook een staking houden rond de kerstdagen, maar de rechtbank verbood dat omdat de zorg dan te lang onbereikbaar zou zijn. Na dat verbod hadden de bonden al aangekondigd dat er in januari een meerdaagse landelijke staking zou komen.
BENU is de grootste apotheekketen van Nederland met 345 vestigingen en ongeveer 3.500 medewerkers. Mensen die hun medicijnen willen halen, kunnen dus voor een dichte deur komen te staan. Op de website van BENU is te lezen:
“Wat houden de acties in?
Tijdens de stiptheidsacties werken apotheekmedewerkers strikt volgens de cao-regels, met nauwgezette werktijden en pauzes. Bij regionale en landelijke stakingen kunnen apotheekmedewerkers die daaraan deelnemen het werk voor kortere of langere tijd neerleggen. Eerder waren er stiptheidsacties en lokale/regionale stakingen. Nu volgt er een landelijke staking op donderdag 9 januari en vrijdag 10 januari.
Wat merkt u hiervan?
De apotheekzorg gaat voor spoedgevallen gewoon door. Het veilig gebruik van uw medicijnen blijft voorop staan. Wel kan het vertraging veroorzaken in de apotheek en het kan zo zijn dat u tijdelijk verwezen wordt naar een andere apotheek. Wij vragen om uw begrip.”
Onderhandelingen muurvast
Al maanden wordt er gestaakt in de apotheekbranche. Vrijwel alle apotheken in Nederland zijn de afgelopen tijd één keer of al vaker dicht geweest omdat de medewerkers actie voerden. Toch zitten de onderhandelingen over een nieuwe cao in de apotheken nog steeds muurvast, aldus de bonden CNV en FNV.
Looneis
CNV en FNV eisen een loonsverhoging van minimaal 6%, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, en een minimumuurloon van €16. Daarnaast willen de bonden dat alle gewerkte uren worden uitbetaald. Dat betekent dat ook korte voorbereidingsmomenten, zoals een kwartiertje voor opening, betaald moeten worden.
Ontluisterend
De werkgevers willen nog steeds niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2%, onder het niveau van de inflatie. ‘Ontluisterend’, noemen cao-onderhandelaars Ralph Smeets (FNV) en Albert Spieseke (CNV) de inflexibele opstelling van de werkgevers. ‘Ze hebben de mond vol van sympathie voor hun werknemers, maar houden ondertussen de hand op de knip.’