Groningers isoleren massaal; 23,9 miljoen euro subsidie voor woningisolatie uitgekeerd in 2,5 jaar tijd

Regio – De stijgende energiekosten hebben huiseigenaren in Groningen aangespoord om hun woningen beter te isoleren. Sinds 2022 is er in de provincie al ruim 23,9 miljoen euro aan subsidie uitgekeerd voor woningisolatie. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat gebruikmaakt van gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS. Vooral in gemeenten zoals Stadskanaal, Westerwolde en Veendam wordt de subsidie vaak aangevraagd om isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie en glasisolatie te bekostigen.

Volgens Pim Holstvoogd, expert duurzaamheid bij Independer, kunnen particuliere huiseigenaren sinds 2016 aanspraak maken op de ISDE-subsidie. “Deze subsidie dekt een deel van de kosten voor verschillende isolatiemaatregelen, waardoor het voor huiseigenaren aantrekkelijker wordt om hun woning te verduurzamen.” Vooral Stadskanaal springt eruit: hier ligt het uitgekeerde subsidiebedrag per woning 129,5% hoger dan het landelijke gemiddelde. Ook in Westerwolde en Veendam wordt vaak gebruikgemaakt van de subsidiemogelijkheid.

2,2 miljoen kuub gas bespaard door spouwmuurisolatie
Dankzij de ISDE-subsidie hebben veel Groningers gekozen voor spouwmuurisolatie, wat significant bijdraagt aan het verminderen van warmteverlies via de muren. Independer berekende dat deze isolatiemaatregel in de provincie Groningen heeft geleid tot een besparing van ongeveer 2,2 miljoen kubieke meter gas in 2024. Dit helpt niet alleen bij het verlagen van de energiekosten, maar ook bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Gemeenten Groningen en Westerkwartier koplopers in gasbesparing
Op gemeentelijk niveau is vooral de stad Groningen koploper als het gaat om gasbesparing door spouwmuurisolatie. In 2024 hebben de inwoners van Groningen 444.167 kuub aardgas bespaard. Ook in Westerkwartier (286.377 kuub) en Midden-Groningen (268.727 kuub) wordt flink bespaard dankzij de isolatiemaatregel.

De top 5 gemeenten waar het meeste aardgas is bespaard door spouwmuurisolatie zijn;

• Groningen: 444.167 m³ aardgas bespaard in 2024
• Westerkwartier: 286.377 m³ aardgas bespaard in 2024
• Midden-Groningen: 268.727 m³ aardgas bespaard in 2024
• Oldambt: 216.140 m³ aardgas bespaard in 2024
• Stadskanaal: 206.166 m³ aardgas bespaard in 2024
Met deze forse energiebesparingen leveren de investeringen in woningisolatie een belangrijke bijdrage aan zowel de verduurzaming van de provincie als het verlagen van de energierekening voor huiseigenaren.

   
Back to top button