Programmabegroting 2025: Den Haag bezuinigt, Westerkwartier blijft werken aan een veerkrachtige toekomst

Westerkwartier – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier presenteert haar programmabegroting voor 2025. In deze begroting zijn de vijf ambities uit het coalitieakkoord ‘Het gaat verder in Westerkwartier: veerkrachtiger, innovatiever en socialer’ opgenomen.

Deze ambities richten zich op het versterken van vertrouwen en verbinding, het verduurzamen van wonen en verbeteren van bereikbaarheid, innovatie in werk en ondernemen, een leefbare en gezonde gemeenschap en het verminderen van armoede.

Begrotingssaldo
De programmabegroting laat een begrotingssaldo zien van 1,5 miljoen negatief, dat incidenteel gedekt wordt uit de algemene reserve. In 2026 breekt het ‘ravijnjaar’ aan waarin de rijks financiering verder afneemt en er een saldo van 7,6 miljoen negatief verwacht wordt. In de jaren erna wordt een saldo van 5,5 miljoen negatief verwacht. Dit dwingt de gemeente om in 2025 strategische keuzes te maken om een sluitende begroting voor de lange termijn te realiseren. Het ‘ravijnjaar’ heeft ongetwijfeld consequenties voor onze inwoners. Als gemeente zullen we er alles aan doen om dit te voorkomen.

Wethouder Bert Nederveen: “Vanuit Den Haag worden steeds meer taken naar de gemeente toegeschoven terwijl de daarbij behorende financiering afneemt. We zien daardoor dat de financiële druk toeneemt. Daarom blijven we ons, samen met andere gemeenten, verzetten tegen de bezuinigingen door de Rijksoverheid. En moeten we nadenken over lastige keuzes die we gaan maken om de financiële gezondheid van de gemeente op lange termijn te waarborgen. Samen met de gemeenteraad werken we aan strategieën om dit meerjarenbeleid te verbeteren.”

Ontwikkelingen en onzekerheden
Naast opgenomen zaken in de begroting voor 2025-2028, blijven er onzekerheden die het financiële beeld verder kunnen beïnvloeden. Dit betreft onder andere de ontwikkelingen rondom algemene inkomsten, de woningbouwopgave, kostenstijgingen in het sociaal domein en investeringen in onderwijshuisvesting en gemeentelijke voorzieningen. De gemeente blijft hier scherp op, maar ziet de toekomst met zorg tegemoet.

Blijven investeren in een mooie toekomst
Ondanks de financiële uitdagingen blijft de gemeente Westerkwartier zich inzetten voor een toekomstbestendige, sociale en leefbare gemeente. Er wordt verder gewerkt aan duurzame oplossingen en innovatieve projecten die bijdragen aan de leefomgeving van alle inwoners, waarbij we in het bijzonder aandacht houden voor kwetsbare groepen.

Begrotingsvergadering
Tijdens de begrotingsvergadering op 13 november wordt de programmabegroting 2025 naar verwachting vastgesteld door de gemeenteraad.

   
Back to top button