Gemeente controleert ruim dertig garageboxen in Marum

Marum – Toezichthouders van de gemeente Westerkwartier hebben donderdagmiddag 3 oktober 2024 ruim dertig garageboxen gecontroleerd. Deze bestuurlijke controle vond plaats aan De Factorij en Poortweg in Marum. De aanwezige gemeentemedewerkers controleerden de garageboxen om na te gaan of zij overeen komen met het omgevingsplan/bestemmingsplan en voldoen aan de milieuregels. Bovendien versterken dit soort controles de informatiepositie op het gebied van ondermijnende criminaliteit.

Resultaten
Tijdens de controle bleek dat er bij een aantal garageboxen te weinig aandacht is voor brandveiligheid. In één geval constateerden handhavers dat een gebruiker vanwege het type gebruik van de garagebox, melding had moeten maken bij de gemeente. Dit wordt na afstemming alsnog gedaan. Op het gebied van ondermijning zijn geen bijzonderheden aangetroffen. De controle werd door zowel de deelnemende controleurs als door verschillende betrokkenen als positief ervaren.

Naleven en informatiepositie
Het is van belang dat regels rondom het omgevingsplan/bestemmingsplannen en milieuregels worden nageleefd. Het bewust niet naleven van deze regels kan op verschillende manieren schade veroorzaken. In het geval van ondermijnende criminaliteit gaat het om illegale activiteiten waarbij criminelen misbruik maken van legale omstandigheden. Om die reden hecht de gemeente waarde aan dit soort controles om zo een betere informatiepositie te krijgen rondom garageboxen en/of opslagruimtes.

Vaker controles
Bij de controles waren gemeentemedewerkers met verschillende expertises aanwezig. Expertise op het gebied van milieu, bouw en publiek domein. Ook namen medewerkers van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid deel aan de actie. Zij werden ondersteund door BOA’s en politie. De politie was aanwezig om erop toe te zien dat de controle veilig verliep. In het verleden zijn ook al dergelijke controle uitgevoerd en de gemeente Westerkwartier gaat in de nabije toekomst vaker soortgelijke bestuurlijke controles uitvoeren.

Foto: 112Marum.nl

   
Back to top button