Geslaagde Open Monumentendag in het Westerkwartier!

Westerkwartier – Ook dit jaar vond de jaarlijkse Open Monumentendag plaats, zoals gebruikelijk op de tweede zaterdag van september. De eigenaren, beheerders en vrijwilligers die de monumenten open stelden en bezoekers ontvingen, rondleiden en ter plekke van informatie gaven hadden het er druk mee!

Het Westerkwartier telt meer dan 220 Rijksmonumenten, meer dan 45 deden mee.  Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal. Afgelopen zaterdag gingen dan ook veel mensen op pad om tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag diverse monumenten en bezienswaardigheden te bezoeken. Speciaal voor kinderen was er van alles te doen.

Maar het Westerkwartier heeft zó veel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere Nienoordkapel in Leek, de Piloersemaborg in den Ham, de Romaanse Kerk in Marum, De Gouden Leeuw in Noordhorn, Bistro Het oude Raadhuis in Zuidhorn en de Cazemier Boerderij in Tolbert. Kortom veel te veel om op één dag allemaal te bezoeken, maar het Westerkwartier is dan ook eigenlijk altijd leuk om te bezoeken. Meer dan ca. 2200 mensen bezochten de monumenten en activiteiten in het Westerkwartier.

Westerkwartierder (Rijks)monumenten
In vele Westerkwartierder dorpen en streken staan monumenten die getuige zijn geweest van de rijke ontstaansgeschiedenis. Vele waren op zaterdag 14 september geopend voor het publiek. Er werden eeuwenoude kerkjes bezocht in bijvoorbeeld Doezum, Garnwerd, Lettelbert, Noordwijk, Niehove, Tolbert en Zuidhorn. De kloostergeschiedenis kwam aan bod in Aduard. De strijd tegen het water was zichtbaar bij onder andere het gemaal de Waterwolf. Kortom: een zeer rijk gevarieerd gebied met een grote keuze aan monumenten om te bezoeken, hetgeen geschiedde! De 8 beschermde dorpsgezichten uit het Westerkwartier de rolpalen bij Feerwerd langs het Oldehoofsch Kanaal en de vele Zijlen/Sluisen en Steentillen/Piepkes/Boogbruggetjes en Molens en Kerken kreeg men er gratis bij.

Activiteiten
Een paar voorbeelden: Bij de voormalige taveerne De Gouden Leeuw in het idyllische Noordhorn maakten velen een gratis koetsenritje door Noordhorn met de Utrechtse Tentwagen van paardenman Piet van der Zwaag uit Enumatil. Daarnast was er een warm ontvangst in de gelagkamer door de kastelein en kon je je in historische kledingstukken hijsen. Hofdansvereniging Plaisir Courtois uit Groningen nam iedereen mee naar 19de eeuwse walsen, polka’s quadrilles en countrydansen! Gevarieerde markt met veelal zelfgemaakte artikelen van lokale bewoners, zoals zelf geweven kussens, keramiek, kaarten, gehaakte spullen, vogelhuisjes, borrelplanken, zelfgemaakte ja, ijs, kaas, etc. Twee wisselexposities: een bijzondere collectie inktstellen in curieuze vormgeving en variatie van gebruikte materialen, en een fraaie verzameling auto’s, vrachtwagens, campers en militaire voertuigen in miniatuur bij het Iwema Steenhuis.

In de Friese Woudboerderij bij Opende: een expositie met werk van Hilde van Eijk (Opende; schilderijen), Sjouktje Oosterhof (Tolbert; beelden) en Angelien Coco Martin (Roden; beelden) Akoestische Amerikaans oldtime stringbandmuziek uit de twintiger jaren.

De stichting Bunkerbehoud Trimunt had een expositie bij de Hazelaar (bibliotheek) in Marum, waar enkele auto’s uit de 2e wereldoorlog stonden en een aantal donateurs geworden werden om de mooie plannen voor de toekomst te gaan realiseren.

Bestuur: “2025 bijzonder jaar voor Nationaal Landschap Middag-Humsterland”
In 2025 is het 20 jaar geleden dat Middag-Humsterland officieel de status van Nationaal Landschap toegekend kreeg. Om dat te vieren zal in het voorjaar van 2025 een zogenaamd Open Monumenten Special georganiseerd worden onder de titel “Middag-Humsterland: een monumentaal landschap”. In een relatief klein gebied zijn er circa 100 monumentale gebouwen, 6 beschermde dorpsgezichten, 15 archeologische monumenten en dat alles in het oudste cultuurlandschap van West Europa met zijn wierden, kronkelende waterlopen en onregelmatige blokverkaveling. Kortom: een monumentaal landschap.

Zaterdag 13 september 2025 zal er zeker ook extra aandacht geschonken worden aan Middag-Humsterland, maar zeker ook aan het jaarthema “Architectuur”. In de tussentijd kijkt het bestuur van Stichting Open Monumentendag Westerkwartier naar weer een leuke invulling van de thema-avond en zoeken we nog een bestuurslid wat ons komt versterken, het liefst iemand die goed kan omgaan met social media. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij voorzitter Arnold Bloem of secretaris Jur Engels ([email protected]).

Op naar een mooie Open Monumentendag zaterdag 13 september 2025 met nog meer Parels uit het Westerkwartier in het zonnetje!

   
Back to top button