Omwonenden, sportverenigingen en ondernemers reageren op gepresenteerde varianten ‘Campus Rodenburg’

Leek – Vandaag, vrijdag 6 september van 15.00 uur tot 18.00 uur, was er in de Rodenburghal een inloopmoment waarbij Gemeente Westerkwartier 5 varianten van de mogelijk toekomstige ‘Campus Rodenburg’ heeft gepresenteerd.

Het college is positief over de kansen om een campus te vormen met een combinatie van onderwijs, sport en openbare ruimte. Uitgangspunt daarbij is dat de bestaande gebruikers van het sportcomplex ook in de nieuwe situatie worden ingepast. Voor de inpassing van rsg de Borgen zijn een aantal varianten onderzocht. Een aantal van die varianten zijn inmiddels afgevallen en een selectie van 5 zijn vandaag gepresenteerd.

Noordelijke en Westelijke variant lijken haalbaar
In de haalbaarheidsstudie is gekeken waar de school binnen het sportcomplex geplaatst kan worden. Ook is gekeken hoe de huidige gebruikers en de sportfaciliteiten dan een plek krijgen. In deze studie is onderzocht wat de gevolgen zijn als de school in het noorden, oosten, zuiden of westen van het sportcomplex wordt geplaatst. Al snel bleek dat de oostelijke en zuidelijke varianten afvallen. De noordelijke en westelijke varianten lijken haalbaar en worden in het verdiepende onderzoek verder uitgewerkt. Het werkboek van de studie vind je hier.

Initiatief van onderaf gekomen
Wethouder Bé Schollema: “Het initiatief voor Campus Rodenburg is echt van onderaf gekomen, de sportverenigingen zijn zelf met dit idee gekomen. Dat is ontzettend mooi en daar willen we graag in samenwerken. De eerste stap is nu gezet en het lijkt haalbaar. Toch is het nog lang niet zeker of dit ruimtelijk en landschappelijk gaat passen. Daarvoor is nog meer informatie nodig en bovendien moeten we ook de financiële dekking nog regelen.”

Presentatie varianten
Medewerkers van de gemeente ontvingen vandaag tijdens het inloopmoment tientallen omwonenden, sportverenigingen, ondernemers en andere geïnteresseerden waarna men onder het genot van een kopje koffie of thee langs de varianten kon wandelen. Bij de varianten stond een medewerker van de gemeente die uitleg gaf en vragen kon beantwoorden.

Positieve reacties
Wethouder Harry Stomphorst kijkt tevreden terug naar het inloopmoment; “Het is een geslaagde introductie geweest van de varianten. We hebben erg veel belanghebbenden, bestuursleden van de sportverenigingen, omwonenden en ondernemers gesproken en vragen kunnen beantwoorden. Tot nu toe krijg ik vooral veel positieve reacties.” Op de vraag wat de grote verschillen zijn tussen de 5 varianten zegt Stomphorst; “Er zit vooral veel verschil in het behouden of herbouwen van de bestaande gebouwen op dit terrein. Bij sommige varianten blijft een groot deel behouden maar bij andere varianten wordt het grootste gedeelte gesloopt en komt er nieuwbouw voor terug.”

Rodenburghal en FitClub
Rodenburghal eigenaar Sikko Cazemier moet nog erg wennen aan een eventuele verplaatsing van zijn sportbedrijf en dat geldt ook voor zijn echtgenote Astrid die de sportschool Fitclub Rodenburg in de Rodenburghal runt. Cazemier; “We zitten hier prima, mooie zichtlocatie en het voelt als thuis. Toch zijn we wel bereid om mee te denken over een nieuwe plek bij voorkeur ergens aan de Oldebertweg tussen Tolbert en Leek. We kijken serieus naar de verschillende opties. Voor ons is het heel belangrijk dat we zelfstandig en op Sportpark Rodenburg blijven met behoud van onze eigen identiteit. Ook voor de andere 10 huurders in de Rodenburghal moet een goede oplossing komen.”

Kindcentrum De Jonge Wereld
Stephany van Kindcentrum De Jonge Wereld, dat naast de Rodenburghal gevestigd zit, vindt het een prachtig plan om in Leek een mooie en moderne campus te realiseren. “Wij hopen dat ons pand in de huidige vorm kan blijven bestaan, we hebben op dit moment alles wat we nodig hebben en zijn blij met de locatie. Mocht het pand niet kunnen blijven bestaan dan zullen we er niet voor gaan liggen maar hopen we dat we een mooie nieuwe locatie krijgen en dat we op de campus een doorgaande leerlijn kunnen creëren van 0 t/m 18 jaar.”

Bang voor ongelukken en overlast
Buurtbewoner Dick Blaauwwiekel, woonachtig aan de Oldebertweg, is minder opgewekt en geen voorstander van de plannen om de campus hier te realiseren. Aldus Dick; “Je zit hier aan de drukste weg van Leek, bijna al het vrachtverkeer wat van de snelweg rijdt hierlangs. Als de campus hier zit dan wordt het een drukte van belang met enorm veel kinderen. En dan heb je ook nog het Industriepark en Grootwinkelplein met alle winkels waar erg veel verkeer op af komt. Ik zie daar echt een groot gevaar voor de kinderen. Daarnaast ben ik ook bang dat er in de woonwijk overlast zal komen van hangjeugd. Ik zie deze campus veel liever terechtkomen bij het coulisselandschap aan de Tolbertervaart.”

Lees ook: Gemeente stopt onderzoek naar realisatie van campus aan de Tolbertervaart; nieuwe ideeën worden onderzocht

Ontsluitingswegen
Mark Nieman is ook bij het inloopmoment geweest en deelt na afloop via de tiplijn van InfoLeek zijn zorgen. “Ik zie vooral haken en ogen op het gebied van toegangswegen en ontsluiting. Zo is er een ontsluiting die uitkomt op het Industriepark waarbij de kinderen tussen de vrachtwagens terechtkomen. Ook is er een ontsluiting naar de woonwijk waar het al ontzettend druk is door de basisschool aan de Oldenoert. En tot slot een ontsluiting richting de Oldebertweg waar in het verleden al eens een meisje is omgekomen bij een ongeluk. Volgens mij kan de scholengemeenschap eenvoudiger en goedkoper worden uitgebreid richting de Akkersweard nabij de Lindensteinlaan en de voormalige Jumbo met vele mogelijkheden tot veilige toegangen en ontsluitingen.”

Geen ruimte voor theater en creativiteit
Johan Schuurman en Rianne Akker van Christelijke Muziek Vereniging Harmonie Leek zijn ook minder opgewekt. “Elke donderdag repeteren we in Station Rodenburg, in de zaal met daarin het podium. Ook hebben wij de opslag van onze materialen hier. In het plan om de campus hier te realiseren wordt totaal geen rekening gehouden met theater. De focus ligt op onderwijs en sport maar je vindt er geen cultuur in terug. Dat vinden we erg teleurstellend. Er zou minimaal een ruimte moeten komen voor theater, muziek en creativiteit. Wij gaan onze mening overdragen aan de gemeente en er voor knokken om iets van de grond te krijgen.”

Soft- en honkbalclub Knights en korfbalvereniging KVW’22; ‘Laat ons op de huidige plek’
Zowel soft- en honkbalclub Knights als de korfbalvereniging KVW’22 hebben geen behoefte aan verhuizingen of nieuwbouw. Willem Heenstra, vrijwilliger bij Knights zegt; “Laat ons zitten waar we zitten en bouw de rest er omheen. Veel van wat we nu hebben bereikt hebben we zelf aangeschaft of gebouwd. Denk aan onze dug-outs of het materialen hok. We willen ons eigen clubhuis houden met onze eigen identiteit.” Ditzelfde vindt ook de korfbalvereniging. Anne Wiersma zegt; “Wij hebben maar één wens en dat is, laat ons waar we zitten. Wij hebben geen behoefte aan een andere plek of nieuwbouw en zijn blij met wat we nu hebben.”

Dit biedt kansen
Ook Albert Kuil van Sportcentrum Leek en de Topsporthal kwam vrijdagmiddag naar de Rodenburghal om de varianten te bestuderen. In de varianten is het optioneel dat er een nieuwe Topsporthal gerealiseerd gaat worden. “Hoe groot de kans is weet ik niet, maar dit biedt ook weer kansen voor ons bedrijf. We zullen zeker met elkaar gaan nadenken over de mogelijkheden voor onze toekomst.” Aldus Albert Kuil.

Planning
Voor de planning spraken we met Jacob Alkema die de projectleider is binnen gemeente Westerkwartier. “Het is op dit moment lastig om een concrete en betrouwbare planning af te geven. We hebben nog veel vragen en zitten in de onderzoekende fase. Het haalbaarheidsonderzoek is afgerond en daarbij is gebleken dat het toevoegen van de locaties van rsg de Borgen op deze locatie haalbaar is. Nu wordt gewerkt aan de inventarisatie bij alle belanghebbenden en inwoners, dit inloopmoment hoort daarbij. Daarnaast zal het verdiepend onderzoek worden uitgevoerd wat tot het eind van dit jaar duurt. In de eerste helft van 2025 zal besluitvorming plaatsvinden en op z’n vroegst zal mogelijk eind 2026 de eerste schop de grond in kunnen. Dit hangt ook volledig af van de mogelijke bezwaren én welke variant er gekozen wordt.”

Reageren
De gemeente is benieuwd naar je mening van deze varianten. Reageren kan via deze link. Geef je mening voor 23 september door.

   
Back to top button