Veel gelezen

Max Otter sluit definitief de deuren van zijn café aan De Dam in Leek; “Einde aan meer dan 50 jaar horeca”

Leek – De 65-jarige Max Otter, eigenaar van het café-restaurant aan De Dam 2 in Leek heeft na 22 jaar besloten de deuren vanaf 1 september definitief te sluiten en daarmee zijn horeca carrière na meer dan 50 jaar te beëindigen.

Max kwam als twaalfjarige jongen met het horeca-vak in contact toen zijn ouders de cafetaria in het centrum van Tolbert gingen runnen. Max; “Ik was er veel te vinden en vond het machtig mooi om mijn ouders te helpen in de cafetaria.” Enkele jaren later begon Max voor zichzelf en heeft hij 5 jaar café Het Witte Paard in Oostwold gerund. Hierna kwam Max naar Leek in de keuken en achter de bar bij Harrie van der Heide te werken, in het pand waar hij tot op de dag van vandaag eigenaar van is.

Een echt bruin café
Max verteld; “In 2002 stopte Harrie van der Heide en nam ik de zaak over, vanaf toen werd de naam aangepast naar Café Restaurant Max Otter.” Wat kun je zeggen van de naam Duurt? “Het café heette van 1956 tot 1976 Duurt van Dijk. De naam Duurt wordt nog tot op de dag van vandaag gebruikt door heel veel stamgasten.” Wat vind je zo mooi aan dit café? “Ik vind het karakter van een echt bruin café erg mooi, dit hebben we dan ook bewust nooit veranderd. Daarnaast zitten we op een mooie locatie in het centrum van Leek en hebben we een gezellig terras pal voor de zaak. Vergeet ook niet onze gevel, dit is in vorm van een ‘Amsterdammer’ glas. Dit is destijds door de architect nagemaakt en past perfect bij dit café.”

Midden in het centrum
In de 22 jaar dat Max zijn zaak runde midden in het centrum van Leek is er buiten op straat veel veranderd. “Het is volledig op de schop gegaan en er is een ‘groen hart’ gecreëerd door het planden van vele bomen, struiken en de hegjes. Wat ik wel erg jammer vind is het hierdoor wegvallen van de grote evenementen in het centrum. Dat zorgde echt voor een samenwerking tussen de andere horeca en winkels. Denk aan de kermis tijdens het Pinkster weekend, dit is nu uit het centrum omdat het simpelweg niet meer past door al het groen. Dat vind ik echt een gemis.”

Einde aan 50 jaar in het horeca-vak
Max, waarom heb je besloten om definitief te stoppen? “De coronaperiode heeft me aan het denken gezet. Dat, in combinatie met mijn gezondheid, zorgde ervoor dat ik begin 2023 na wel 20.000 tranen de knoop doorgehakt hebt om ermee te stoppen. Wat ga je het meest missen? “Ik hou van alle sociale contacten die ik heb met collega’s, leveranciers en natuurlijk alle (stam)gasten. Daarnaast ga ik het horeca-leventje ook heel erg missen, dat zit zo diep van binnen. Desondanks is dit wel de beste beslissing voor mij.

Hoe nu verder?
Wat gaat er met het pand gebeuren? Max; “Arjan Schuiling wordt de nieuwe eigenaar en het pand wordt groots verbouwd. Aan de voorkant blijft horeca. Onze buren van lunch-/diner restaurant ‘Vandaag’ krijgen dit café gedeelte erbij. Ik blijft met mijn partner boven het café gedeelte wonen en aan de achterkant zullen appartementen gebouwd worden. Er wordt al hard aan de plannen gewerkt, zelfs de nieuwe huisnummers zijn al bekend. En wat onze agenda verder betreft, die is leeg. We gaan doen wat op ons pad komt en waar we zin in hebben.

31 augustus laatste keer open
Op zaterdag 31 augustus gooit Max voor de laatste keer de deuren van zijn café open. “Op die dag gaan we het tijdperk met elkaar afsluiten onder het genot van een hapje en een drankje en waarschijnlijk ook niet zonder het wegpinken van een traan.”

   
Back to top button