18 miljoen inwoners; migratie en vergrijzing drijven bevolkingsgroei in Nederland

Landelijk – Nederland Passeert de Grens van 18 Miljoen Inwoners. Op donderdag 15 augustus 2024, werd Nederland officieel het thuisland van meer dan 18 miljoen mensen, volgens een schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Acht jaar geleden bereikte de Nederlandse bevolking nog de grens van 17 miljoen inwoners. De sprong van 16 naar 17 miljoen duurde destijds vijftien jaar. Deze versnelde groei in de laatste acht jaar is volgens het CBS voornamelijk te wijten aan buitenlandse migratie. De nieuwe inwoners komen voornamelijk uit landen zoals Oekraïne en Syrië.

Wie precies de 18 miljoenste Nederlander was, kon het CBS niet achterhalen. Dit komt doordat nieuwgeborenen en immigranten per gemeente in groepen worden doorgegeven. Wel is de kans groter dat het om een immigrant ging dan om een pasgeboren kind, aangezien de migratiegroei momenteel groter is dan het aantal geboorten.

Toename door buitenlandse migratie
In de afgelopen acht jaar groeide de Nederlandse bevolking gemiddeld met 120.000 inwoners per jaar, zo meldde het CBS. Ter vergelijking: in de vijftien jaar dat de bevolking toenam van 16 naar 17 miljoen, kwamen er jaarlijks gemiddeld 66.000 inwoners bij. Sinds 2015 is het aantal Nederlanders voornamelijk toegenomen door buitenlandse migratie. In de jaren 2022, 2023 en de eerste helft van 2024 was er zelfs uitsluitend bevolkingsgroei door migratie, omdat er in die periode meer immigranten dan emigranten waren en minder geboorten dan sterfgevallen.

De babyboom en bevolkingsgroei
Na de Tweede Wereldoorlog groeide de Nederlandse bevolking vooral door een geboortegolf, beter bekend als de babyboom. Tussen 1945 en 1970 werden er relatief veel kinderen geboren, wat leidde tot een bevolkingsgroei van bijna 4 miljoen mensen in slechts 25 jaar. Dit betekende dat er jaarlijks gemiddeld 150.000 nieuwe Nederlanders bij kwamen. Vanaf 1970 begonnen mensen echter later aan kinderen en kregen ze er ook minder, waardoor de bevolkingsgroei afnam.

Meer oudere inwoners
Naast de diversiteit in herkomstland is de bevolking ook ouder geworden. Vergeleken met 2016 zijn er relatief minder jongeren onder de 20 jaar en meer mensen ouder dan 65 jaar. Het aandeel 80-plussers neemt eveneens toe. De gemiddelde leeftijd steeg van 41,5 jaar begin 2016 naar 42,6 jaar begin 2024.

Ouderen van nu leven langer dan voorgaande generaties. Dit, gecombineerd met het feit dat de eerste grote naoorlogse generaties inmiddels de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt, heeft geleid tot een toename van het aantal ouderen. Ondanks dit, blijft het aantal sterfgevallen sinds de coronapandemie relatief hoog. In het coronajaar 2020 daalde de levensverwachting, maar deze nam daarna weer geleidelijk toe.

Aan de andere kant is het aantal geboorten de afgelopen jaren relatief laag gebleven. Het geboortecijfer daalt sinds 2010. In 2023 werden er slechts 164,5 duizend kinderen geboren, en het gemiddeld aantal kinderen per vrouw daalde naar 1,43. Sinds de jaren tachtig is dit cijfer niet zo laag geweest.

   
Back to top button