Code geel afgegeven; stevige onweersbuien verwacht in Noord- en Oost-Nederland

Regio – Vanmiddag en vanavond wordt in het noorden en oosten van Nederland een reeks stevige onweersbuien verwacht. Het KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven voor de provincies Gelderland, Flevoland, Overijssel, Friesland, Drenthe en Groningen. De waarschuwing geldt van 15:00 uur tot 22:00 uur.

De buien zullen zich in de loop van de middag eerst voordoen in Gelderland, Flevoland en Overijssel, waarna ze naar het noorden trekken richting Friesland, Drenthe en Groningen. Bij deze onweersbuien is er een verhoogde kans op plaatselijke wateroverlast door de grote hoeveelheid neerslag die in korte tijd kan vallen. In sommige gebieden kan er wel 30 mm regen binnen een uur neerkomen, met een totale neerslag van rond de 50 mm. Daarnaast is er in Friesland, Drenthe en Groningen kans op hagel met een grootte tot 2 cm.

Hinder door regenval
Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden door de zware regenval en mogelijk onweer. Het is raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen en de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. In de loop van de avond zullen de buien naar verwachting afnemen en uiteindelijk uitdoven.

Stormschade
Bij stormschade is het belangrijk om direct contact op te nemen met de juiste instanties. In de onderstaande afbeelding ziet u wie u moet bellen in geval van stormschade. Houd deze informatie bij de hand zodat u snel kunt handelen indien nodig.

Neem contact op met de juiste instanties

   
Back to top button