Stralende zomerweek in de regio, zon en warmte in het vooruitzicht

Regio – Er staat een op en top zomerweek op het programma! Dinsdag en woensdag wordt het lokaal tropisch warm. Vanaf woensdagavond neemt wel de kans op een onweersbui toe.

Er staan enkele warme en zonnige zomerdagen op het programma in ons land! Maandag is op veel plaatsen nog aangenaam met 23 tot 27 graden en een matige bries, maar dinsdag en woensdag worden echt broeierig warm met nauwelijks wind. Vanaf woensdagavond neemt de kans op een onweersbui vanuit het zuiden toe en ook de dagen daarna valt soms een bui.

Zomerse maandag
Na een fraaie zonsopkomst met regionaal wat grondmist, wordt maandag een aangename zomerdag met vrij zonnig weer. De wind gaat uit een oostelijke richting waaien en wordt aan zee soms matig, dat is windkracht 3. Daarmee komt de middagtemperatuur uit op 23-24 graden op de meeste stranden tot plaatselijk 27 graden in het zuiden en zuidoosten van ons land. Ook op veel andere plaatsen landinwaarts wordt het zomers warm met ruim 25 graden. De luchtvochtigheid is nog relatief laag en daardoor voelt het best aangenaam.

Maandagavond blijft het nog lange tijd vrij warm met rond zonsondergang (omstreeks 21.30 uur) nog temperaturen boven 20 graden. Uiteindelijk koelt het in de nacht naar dinsdag af naar een graad of 16; in het noordoosten plaatselijk 13-14 graden. Daarbij ontstaat opnieuw verspreid over ons land wat nevel of grondmist.

Dinsdag en woensdag lokaal tropisch
Met dinsdag en woensdag staan daarna de warmste dagen van deze week op het programma. Dinsdag hebben we met maxima te maken tussen 26 graden aan zee tot lokaal al een tropische 30 graden in het binnenland. Woensdagmiddag is in het zuidoosten bij voldoende zonneschijn zelfs plaatselijk 31-32 graden mogelijk. In de exacte hoeveelheid zon zit nog wel wat onzekerheid, omdat we woensdag al wat vaker met wolken vanuit Noord-Frankrijk en België te maken krijgen. Indien er meer wolken overwaaien, komt de temperatuur dus ook een graad of twee lager uit. De luchtvochtigheid gaat dan overigens wel oplopen met als gevolg dat het in steeds meer regio’s echt broeierig warm gaat aanvoelen. Absoluut geen ideale omstandigheden om je eens lekker in te spannen buiten.

Vanaf woensdagavond kan dat vervolgens zich uiten in een enkele stevige regen- of onweersbui. Plaatselijk is daarbij veel neerslag binnen korte tijd mogelijk, met name boven het zuiden. Ook in de nacht naar donderdag trekken soms enkele buien vanuit het zuiden ons land binnen met kans op onweer.

Aanhoudend warm met soms een bui
Vanaf donderdag is het meestal licht wisselvallig zomerweer met afwisselend flink wat zon en soms de vorming van stapelwolken en een (onweers)bui. Het blijft daarbij ’s middags broeierig warm met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen die dagelijks uitkomen tussen 23 en 27 graden. Ook de nachten verlopen verder zwoel met minima die vaak niet lager uitkomen dan 16 tot 18 graden. Zelfs een enkele zogenaamde ‘tropennacht’ met circa 20 gaden behoort tot de mogelijkheden. Samenvattend krijgen we dus vrijwel de hele week met zomerweer van betekenis te maken. Goed nieuws voor de vakantiegangers!

   
Back to top button