Inspectiedienst neemt katten in bewaring op buitengewoon smerige zolder in Westerkwartier

Brandweer moet er aan te pas komen wegens intense ammoniaklucht

Westerkwartier – De medewerkers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) zijn heel wat gewend, maar de buitengewoon penetrante ammoniaklucht op een zolder van een woning in de gemeente Westerkwartier werd afgelopen donderdag zelfs de dienstdoende inspecteur te veel. De brandweer moest er aan te pas komen om met ademlucht de situatie op de bovenverdieping te verkennen.

Het bleek een grote vervuilde bende van tientallen katten die in hun eigen urine en ontlasting moesten verblijven. Een gedeelte van de dieren kon door de LID na overleg met de rijksdienst RVO in bewaring worden genomen. De eigenares draait op voor de kosten voor transport, vervangend onderdak en (medische) verzorging. Ook krijgt ze een proces- verbaal van de politie, waarna het Openbaar Ministerie (OM) zich over de zaak buigt.

Ongrijpbaar
De inspectiedienst, brandweer en opvang wisten negen kittens en vier volwassen dieren te grijpen en mee te nemen. Tijdens medisch onderzoek bleken de dieren een besmettelijke darminfectie onder de leden te hebben, waarvoor ze worden behandeld. De overige schuwe dieren – vermoedelijk enkele tientallen – hadden zich snel achter de knieschotten en onder vloerdelen verschanst en waren ongrijpbaar. Daarom heeft de bewoonster de opdracht gekregen alle ramen en deuren permanent open te zetten, zodat de viervoeters zelf een weg naar buiten of elders in de woning kunnen vinden. Binnenkort volgt een hercontrole door de inspecteur om te zien hoe de katten het maken.

Grasparkieten en herdershonden
De bewoonster beperkte haar verzameldrift niet tot katten. Op de vervuilde bovenverdieping stond ook een volière met daarin twaalf grasparkieten. Vogels hebben een ander ademhalingsstelsel dan mensen en zijn zeer gevoelig voor rook en luchtverontreiniging. De eigenares kreeg de opdracht de dieren elders een beter onderkomen te geven, wat direct is gebeurd. Daarnaast heeft de vrouw twaalf Duitse Herdershonden, waarvan sommige dieren wat mager waren, een vervilte vacht of te lange nagels hadden. De vrouw krijgt van de RVO lasten en een termijn opgelegd om de (medische) zorg van de dieren te verbeteren waarna hercontrole door de inspectiedienst volgt.

   
Back to top button