Thema-avond: ‘Wegen in het Westerkwartier: Van Trekschuit tot Lelylijn!?’

Westerkwartier – De vrijwilligers van de Stichting Open Monumentendag nodigen iedereen uit voor de thema-avond voor geïnteresseerden in monumenten in het Westerkwartier op vrijdag 6 september 2024 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Dorpshuis De Vrijborg Nieuweweg 80 9364 PE te Nuis.

Iedere belangstellende is welkom en de toegang is gratis. Thema “Verbindingen” voor Open Monumentendag 2024. Het thema dat dit jaar door het landelijk comité Open Monumentendag is gekozen is “Verbindingen”. Ze hebben een aantal deskundigen uitgenodigd om de aanwezigen daar op beeldende wijze over bij te praten. Dit alles natuurlijk in voorbereiding op de Open Monumentendag in het Westerkwartier op zaterdag 14 september!

Drachtster tram
De avond start met Ina de Lange van Team Omgeving en Communicatie van de Lelylijn met een film over de Drachtster tram en gaat aan de hand van een historische kaart de huidige plannen leggen om te kijken naar overeenkomsten en verschillen.

Uitreiking steunpilaar
Vervolgens wordt de steunpilaar uitgereikt. Steunpilaar: het toekennen van deze ‘onderscheiding’ aan een persoon of organisatie, die zich belangeloos heeft ingezet voor het stimuleren van de belangstelling voor monumenten in het algemeen, dan wel voor de eigen locatie.

Ontwikkeling infrastructuur
Na uitreiking van de Steunpilaar om ca. 20.30 volgt Albert Beuse over de wegen door het Westerkwartier: van trekschuit tot duwboot, van hogeweg tot rondweg. In zijn betoog wordt de ontwikkeling van de infrastructuur in het Westerkwartier beschreven, evenals de geschiedenis van goederen- en personenvervoer door de eeuwen heen.

Albert Beuse  is lid van het bestuur van de Historische Kring van Zuidhorn en is archivaris van de vereniging. Tot voor kort was hij hoofd Studiezaal bij de Groninger Archieven en rijksarchivaris.  Albert Beuse heeft veel gepubliceerd over geschiedkundige zaken in Groningen en is een ervaren spreker over historische onderwerpen, bij velen bekend.

   
Back to top button