Duurzaam industrieel bouwen: zo werkt het

Partnerbijdrage – Duurzaam bouwen gaat over veel meer dan alleen bouwen; het doel is om de impact op het milieu te verminderen. Dit begint al bij het ontwerpen van een gebouw, maar heeft invloed op de hele levenscyclus: de bouw, eventuele verbouwingen, renovaties en zelfs de sloop. Duurzaam bouwen betekent ook dat je nadenkt over hoe het gebouw gebruikt wordt. Hoe werkt dit precies?

Kies duurzame materialen
Het begint allemaal met de keuze van duurzame materialen en gereedschap. Dit houdt in dat de materialen hernieuwbaar, gerecycled of milieuvriendelijk moeten zijn. Baksteen, beton en staal worden vaak gebruikt in industriële constructies. Hoewel materialen als beton gecombineerd kunnen worden met duurzaam geproduceerde producten zoals een chemisch anker, is het belangrijk om uit te kijken naar duurzamere opties. Denk aan gerecycled staal of milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Energie-efficiëntie
Daarnaast moet er gelet worden op de energie-efficiëntie wanneer we het hebben over duurzaam bouwen in de industrie. Met het gebruik van energiezuinige apparatuur en andere maatregelen om energie te besparen,  kun je flink besparen op het energieverbruik van een gebouw. Denk hierbij aan het gebruik van LED-lampen en zuinige verwarming- en koelsystemen. Het is natuurlijk altijd een goed idee om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk daglicht. Je kunt het natuurlijk licht maximaliseren om minder kunstlicht te hoeven gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van een dakraam.

Waterbeheer
Vervolgens is waterbeheer ook onderdeel van duurzaam industrieel bouwen. Door regenwater op te vangen en waterzuiveringsinstallaties te gebruiken, kun je het waterverbruik van een gebouw flink terugdringen. Je kunt tevens waterbesparende apparaten gebruiken, zoals waterbesparende douchekoppen, maar je kunt ook groendaken en groene ruimtes aanleggen om het waterbeheer aanzienlijk te verbeteren.

Bouwtechnieken
Er zijn ook duurzame bouwtechnieken die je kunt inzetten. Met prefab-onderdelen en modulaire methodes, kunnen we afval en energieverbruik tijdens de bouw verminderen. Het is ook slim om te kijken naar nieuwe, duurzame technieken zoals 3D-printen en het gebruik van biobased materialen in de bouw.

Onderhoud en renovatie
Tot slot mogen we duurzaamheid niet uit het oog verliezen. Regelmatig onderhoud en tijdige renovaties kunnen het energieverbruik verlagen en de levensduur van het gebouw verlengen. Bij deze werkzaamheden is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen en apparatuur. Duurzaam bouwen is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook op lange termijn flink in de kosten schelen. Dus, bij toekomstige bouwprojecten of renovaties is het enorm belangrijk om deze praktijken in het oog te houden en waar mogelijk in te zetten.

   
Back to top button