Wat doet een BHV’er? 5 belangrijke taken

Partnerbijdrage – In Nederland moet elke werkgever zorgen voor een goede bedrijfshulpverlening (bhv) om de schade bij brand en ongevallen te beperken. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Maar wat moet een bhv’er precies kunnen en aan welke eisen moet een bhv cursus voldoen? Wij hebben de 5 belangrijkste taken van een BHV’er op een rijtje gezet. Meer weten? Blijf dan zeker even lezen!

Eerste hulp verlenen
Een van de belangrijkste taken van een BHV’er is het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Denk hierbij aan het verzorgen van kleine verwondingen tot het uitvoeren van levensreddende handelingen, zoals reanimatie bij een hartstilstand. BHV’ers zijn getraind om snel en adequaat te reageren in noodsituaties, waarbij elke seconde telt. Dit is natuurlijk ideaal binnen bedrijven, maar deze kennis komt ook goed van pas in het dagelijkse leven buiten het werk.

Brandbestrijding
BHV’ers weten ook wat ze moeten doen in het geval van brand. Ze weten hoe ze brand en rook herkennen, hoe een brand zich ontwikkelt en welke blusmiddelen ze moeten gebruiken. Belangrijke vaardigheden zijn het snel en veilig melden van een brand, het beoordelen van brandbare materialen en het effectief gebruiken van blusstoffen en kleine blusmiddelen om een beginnende brand te bestrijden. Ze weten daarbij ook hoe je ontruimingen leidt, deuren controleert en gevaarlijke stoffen herkent.

Ontruiming begeleiden
BHV’ers kennen dus ook alle belangrijke taken en procedures die nodig zijn tijdens een noodsituatie, zoals een brand. Je eigen veiligheid staat hierbij altijd voorop. Een BHV’er kent alle voorzieningen in het gebouw die helpen bij een snelle evacuatie, zoals nooduitgangen, noodverlichting en vluchttrappen. Ze worden ook getraind in het organiseren en uitvoeren van een effectieve ontruiming en hoe ze de hulpdiensten goed informeren over de situatie. Deze vaardigheden zorgen voor een geordende en veilige evacuatie procedure bij calamiteiten.

Alarmeren van hulpdiensten
Een BHV’er alarmeert professionele hulpdiensten zoals de brandweer, ambulance of politie tijdens noodsituaties. Ze zijn getraind om efficiënt te handelen, de juiste hulpdiensten te bellen en hen duidelijk te informeren over de situatie ter plaatse.

Preventieve maatregelen en oefeningen
Tot slot nemen BHV’ers ook preventieve maatregelen. Ze helpen bij het maken van ontruimingsplannen en het regelmatig houden van ontruimingsoefeningen. Hierdoor is het personeel altijd paraat en weet iedereen hoe te handelen tijdens een noodgeval. BHV’ers zijn dus onmisbaar binnen bedrijven en kunnen ook in het dagelijkse leven enorm veel waarde bieden. Wil jij ook BHV’er worden? Volg dan een cursus!

   
Back to top button