Blauwtong vastgesteld op boerderij in Zevenhuizen; dodelijk virus voor schapen, koeien en geiten

Zevenhuizen – Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft donderdag 12 oktober bekendgemaakt dat er op een boerenbedrijf in Zevenhuizen blauwtong is vastgesteld. Het gaat om het eerste geval in de provincie Groningen.

Dit is gebleken na een PCR test, wat betekent dat het geval daadwerkelijk door bloedonderzoek is bevestigd. Het virus kan dodelijk zijn voor koeien, schapen en geiten. Een van de symptomen van de ziekte is een blauwe tong, vandaar ook de naam blauwtongvirus.

Wat is blauwtong?
Blauwtong (bluetongue) is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. Blauwtong wordt overgebracht door knutten, dat zijn kleine mugjes. Een vaccin tegen de virusziekte is er nog niet.

Kunnen mensen blauwtong krijgen?
Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.

Blauwtong in Nederland
Op meerdere locaties zijn in september 2023 besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009.

Vaccin
Er is een vaccin tegen blauwtong dat in Zuid-Afrika voorlopig is toegelaten, maar dat wordt niet in Nederland toegestaan. Dat liet demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) eerder aan de Tweede Kamer weten, aldus de NOS.

   
Back to top button