Gedoe in de gemeenteraad, waar gaat het over?

LEEK – Afgelopen woensdag vond misschien wel de spannendste raadsvergadering van de afgelopen tien jaar plaats. Maar, waar ging deze discussie over, die leidde tot een motie van wantrouwen voor wethouder Morssink?

Het debat richtte zich op het voormalig pand van H&H Interauto’s aan de ‘entree van Leek.’  Een pand dat al jaren niet meer wordt gebruikt  en in het beheer was van een  investeringsmaatschappij. Vanaf augustus vorig jaar heeft de gemeente  gepraat met deze maatschappij om het mogelijk te kopen om het te kunnen slopen.

Begin dit jaar kwam ondernemer Schuiling bij de gemeente met een plan. Hij wilde het pand kopen en wilde daar een tijdelijke showroom voor zijn beddenzaak inrichten. Tijdelijk, zodat de gemeente de komende jaren een plan zou kunnen ontwikkelen wat op die plek moest komen. Na  vijf jaar zou de gemeente dan de locatie kunnen overnemen, zodat er een mooie entree zou kunnen ontstaan.

Omdat hij wist dat detailhandel daar in principe niet is toegestaan, heeft hij gevraagd wat er nog meer toegestaan is op die locatie. De gemeente heeft hem geïnformeerd dat volgens het oude en het toekomstige bestemmingsplan hier, onder andere, een garagebedrijf en autowasstraat mogelijk zijn.  De ondernemer heeft het pand in april gekocht en dit gemeld aan de gemeente. In juni besefte de gemeente dat er ook daadwerkelijk een wasstraat zou kunnen komen. Dit paste niet in de visie die het college van B&W heeft op de entree, dus probeerden ze met een voorbereidingsbesluit, dat in vertrouwelijkheid genomen moest worden, dit tegen te houden. De oppositiepartijen vonden dit onbetrouwbaar en wilden in de openbaarheid met de andere partijen praten over deze gang van zaken en de informatievoorziening door het college.

Dit waren de ingrediënten voor een heftig raadsdebat, waarbij de ChristenUnie, D66 en de VVD vonden dat ze onvolledig en onjuist waren voorgelicht, op basis van mails die boven tafel kwamen. Toen begin juni in de Raad gevraagd werd of de locatie was verkocht zei wethouder Morssink dat hij daarvan niet op de hoogte was. Omdat het in april wel schriftelijk was gemeld aan de gemeente vonden de drie oppositiepartijen dat hij het had moeten en kunnen weten. Het onvolledig informeren van de gemeenteraad is een politieke doodzonde, omdat volksvertegenwoordigers het werk van het college van burgemeester en wethouders moeten kunnen controleren.

   
Back to top button