Celstraf geëist tegen man uit De Wilp voor bankhelpdeskfraude

De Wilp – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van drieënhalf jaar geëist tegen een 24-jarige man uit De Wilp. Hij wordt verdacht van oplichting, computervredebreuk en diefstal met een valse sleutel. De man zou betrokken zijn geweest bij een reeks bankhelpdeskfraudes, waarbij hij samen met anderen inwoners uit onder andere De Wilp, Grou, Akkrum en Dokkum voor grote bedragen heeft opgelicht. In sommige gevallen werd er tot wel 97.000 euro buitgemaakt.

De slachtoffers van deze fraudepraktijken, die plaatsvonden tussen september 2021 en september 2022, werden telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als bankmedewerker. Aan hen werd verteld dat er sprake was van verdachte activiteiten op hun bankrekening. Vervolgens werd hen gevraagd hun bankgegevens en bankpassen te overhandigen, zogenaamd om verdere fraude te voorkomen. In werkelijkheid werden de bankpassen gebruikt om geld over te maken naar andere rekeningen of om grote bedragen te pinnen.

Verdachte blijft ontkennen
Hoewel de politie in 2023 een inval deed bij de verdachte en diverse bewijzen tegen hem verzamelde, waaronder het gebruik van zijn telefoon, laptop en bankrekeningen in verband met tien oplichtingszaken, ontkent de 24-jarige man uit De Wilp elke betrokkenheid. Hij verklaarde dat hij via Snapchat was benaderd en tegen betaling zijn woning, laptops en telefoons beschikbaar had gesteld aan anderen, die volgens hem de werkelijke daders zouden zijn.

Bankhelpdeskfraude blijft probleem
De officier van justitie benadrukte dat bankhelpdeskfraude een groeiend probleem is, vooral omdat de slachtoffers vaak ouderen zijn. “In dit geval was de totale schade zo’n tweehonderdduizend euro binnen een jaar,” aldus de officier. Naast de financiële schade zorgt deze vorm van fraude ook voor veel schaamte en wantrouwen onder de slachtoffers. Het OM eiste daarom een celstraf van drieënhalf jaar tegen de verdachte.

Vrouw medeverdachte
Naast de man is ook zijn 22-jarige vrouw uit Drachten verdachte in de zaak. Zij zou een bedrag van 7.000 euro hebben witgewassen, afkomstig van de frauduleuze praktijken. Het OM eiste tegen haar een taakstraf van honderd uur. Haar advocaat stelde dat de vrouw jong en naïef was en niet wist dat het geld afkomstig was uit criminele activiteiten.

Verdediging
De advocaat van de man uit De Wilp betoogde dat haar cliënt mogelijk niet de hoofdverdachte is. Een buurman van de verdachte verklaarde dat er vaak vreemde bewegingen waren rondom de woning, wat volgens de advocaat kan wijzen op de aanwezigheid van andere personen die de daadwerkelijke fraude zouden hebben gepleegd. Ze pleitte voor vrijspraak van haar cliënt, omdat er volgens haar onvoldoende bewijs was voor zijn betrokkenheid.

Uitspraak
De rechtbank doet op 3 september uitspraak in de zaak van de vrouwelijke verdachte, terwijl de uitspraak voor de mannelijke verdachte is vastgesteld op 17 september.

   
Back to top button